Ομιλία με θέμα: «Η συμβολή των ορίων στην ομαλή εξέλιξη του παιδιού» την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 6:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μοντεσσοριανής Σχολής Αθηνών Μαρία Γουδέλη

Dec 15, 2015 No Comments by

Με τη γέννηση ενός παιδιού, οι νέοι γονείς συνειδητοποιούν πόσο ευχάριστη υπόθεση είναι να είσαι γονέας, αλλά παράλληλα και πόσο δύσκολο έργο είναι η διαπαιδαγώγησή του.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού είναι οι αντιλήψεις των δύο γονέων και η κληρονομικότητα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξή του, σημαντικό είναι να τίθενται τα όρια στη συμπεριφορά σε συνδυασμό όμως με αγάπη και ευελιξία. Γιατί ο αυταρχισμός από τη μια αλλά και η μεγάλη ανεκτικότητα από την άλλη, επιδρούν αρνητικά στην παιδική συμπεριφορά.

Κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές που δυσκολεύουν και τους γονείς και τα παιδιά. Οι πιο συχνές από αυτές είναι: α) το επιθετικό παιδί, β) το αδρανές παιδί, γ) το φοβισμένο παιδί, δ) τα παιδιά που λένε άσχημες λέξεις, ε) τα αναστατωμένα παιδιά, στ) τα αδέρφια με διαφορετική αντιμετώπιση από τους γονείς τους, ζ) τα παιδιά που λένε πάντα όχι, η) τα κουρασμένα παιδιά και θ) τα ταϊσμένα παιδιά. Με αφορμή αυτές τις συμπεριφορές αλλά και γενικότερα, οι γονείς με αποφασιστικότητα πρέπει να θέτουν τα όρια χωρίς υποχωρήσεις, να ξέρουν να λένε «όχι» όταν πρόκειται για το καλό των παιδιών τους, γιατί μέσα στην οικογένεια οι γονείς είναι αυτοί που ορίζουν τους κανόνες και όχι τα παιδιά. Με τη βοήθεια των ορίων το παιδί αποκτά τα κατάλληλα εφόδια για τη ζωή του. Επιπλέον για την ανατροφή του παιδιού μας δεν πρέπει να ξεχνάμε: να του αφιερώνουμε χρόνο, να σεβόμαστε τις ανάγκες του, να του μαθαίνουμε να είναι ανεξάρτητο. Το αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον είναι αυτό που ομαλοποιεί τα παιδιά με την κατάλληλη και αναγκαία δράση που τους προσφέρει μέσα σε μια ατμόσφαιρα αγάπης, ηρεμίας, καλοσύνης και χαράς.

ΟΜΙΛΙΕΣ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
Comments are closed.
Κατασκευή-Υλοποίηση Internet Now!